Положення про кафедру (перегляд)

 

Кафедра технології консервування була заснована в 1931 року, коли після низки організаційних перебудов відбувся перший випуск Одеського інституту харчової промисловості, який знаходився в центрі р. Одеси на вулиці Петра Великого, 1/3 (нині вул. Дворянська). Випускниками цього року були А. Н. Мальський – майбутній проректор з наукової роботи, зав.. кафедри процесів і апаратів, д. т. н., професор, і Б. Л. Флауменбаум – д. т. н., професор кафедри.

Першим завідувачем кафедри був видатний інженер М. С. Гроссман, який брав участь в якості головного інженера проекту у створенні первістка першої п'ятирічки, одного з найбільших консервних заводів країни – заводу ім. 1 Травня в р. Тирасполі. Кафедра була нечисленною, провідними викладачами були С. Г. Ільченко і А. Ф. Фан-Юнг.

Післявоєнний період характеризується розквітом навчальної та наукової діяльності кафедри. Кафедру очолив С.Г. Ільченко – обдарований науковець і талановитий організатор вищої школи, що суміщав роботу зав. кафедрою з виконанням протягом ряду років обов'язків ректора Одеського технологічного інституту харчової і холодильної промисловості.

 Викладачами кафедри С.Г. Ільченко, А. Ф. Фан-Юнгом і Б. Л. Флауменбаумом у співдружності з професором А. Т. Мархом і провідними інженерами-керівниками промисловості були створені підручники для середніх спеціальних і вищих навчальних закладів по технології консервування харчових продуктів. Особливо активно працював у цьому напрямку А. Ф. Фан-Юнг, одноосібно та у співавторстві з іншими вченими написав понад 20 книг.

Глибокі дослідження процесів освітлення та фільтрування плодових соків лягли в основу докторської дисертації, виконаної професором А. Ф. Фан-Юнгом. Під його керівництвом захищено 13 кандидатських дисертацій. Науковою групою кафедри (Ф. В. Камінська, К. І. Ицковська, С. М. Бірюкова, Е. В. Давидова) виконані роботи на замовлення промисловості.

 Доктор технічних наук професор Б. Л. Флауменбаум очолив два наукових напрямки: біофізичну теорію соковіддічі при віджиманні плодів на пресах і теорію теплової стерилізації, засновану на біофізичних поглядах.

 Великий внесок в теоретичні і практичні аспекти цієї проблеми внесли учні Б. Л. Флауменбаума – 18 кандидатів наук, серед яких М. Е. Валявська, Е. Я. Тільних, Ст. Н. Сторожук, А. А. Титова, д. т. н Л. Б. Добробабіна.

Кафедра активно працювала над наданням практичної допомоги консервної промисловості, впроваджуючи у виробництво свої розробки в області стерилізації консервів. На кафедрі були дві госпрозрахункові лабораторії, в яких працювали висококваліфіковані наукові співробітники, що працюють в цій галузі понад 25 – 35 років. Одна з них у складі Л. А. Терлецькою, К. І. Курило, С. В. Островської, Т. А. Мушенко, В. А. Нікуленко, К. Е. Кисельової, Н.Х. Боровецкой і Е. А. Мелешко займалася розробкою та впровадженням нових параметрів стерилізації плодоовочевих консервів, а інша – у складі М. Е. Валявскої , Л. С. Каушанскої, Т. В. Тройго, К. Б. Добробабіної, Т. В. Демиденко та В. І. Зінченко – нових параметрів стерилізації консервів з гідробіонтів океанічного промислу.
Всього за цими двома напрямками під керівництвом Б. Л. Флауменбаума було захищено 50 дисертацій, у тому числі 5 докторських. Наукові результати опубліковані в більш ніж 500 статтях.

З 1966 році завідувати кафедрою став проректор з навчальної роботи професор Е. Г. Кротов.  Він очолив новий науковий напрямок – холодильну технологію харчових продуктів рослинного походження. В цій науковій галузі професор Кротів Е. Г. є провідним фахівцем в країні. Він автор двох підручників, понад 150 наукових статей, десятки методичних розробок та створених ним на кафедрі трьох навчальних лабораторій. Під його керівництвом захищено 11 кандидатських дисертацій.

Завдяки науковим роботам проф. Е. Г. Кротова і його учнів (доц. А. А. Бровченко, доц. Н.А. Федюніної, к. т. н. В. І. Плужникова, к. т. н. Е. Д. Вишневецького та ін.) інститут отримав право на підготовку інженерів-технологів, які спеціалізуються з холодильної технології харчових продуктів. У 1974 році відбувся перший випуск.

 З 1987 року став завідувати кафедрою доцент А. Т. Безусов, який захистив докторську дисертацію в галузі біотехнології в 1994 році. Прихід на кафедру такого фахівця дозволив розширити і доповнити традиційну наукову тематику кафедри. Наукові напрями, керівником яких є д. т. н., проф. А. Т. Безусов, пов'язані з використанням ферментів в технології консервування харчових продуктів; створенням енергозберігаючих технологій переробки томатів та виробництва концентрованих фруктових консервів; розробкою технології ферментованих продуктів з плодово-ягідної сировини і гідробіонтів; проблемою збереження біологічно активних речовин при переробці плодоовочевої сировини в консервовані продукти; новими технологіями виробництва пектинів і науковими основами створення і виробництва широкого асортименту пектинвмісних плодово-ягідних консервів лікувально-профілактичного призначення.


 За останнє десятиліття кафедрою підготовлено 22 кандидати наук і 3 доктори наук (Л. Н.Тележенко, Л. Б. Добробабина, А. К. Д᾽яконова).

Всього на кафедрі за 80 років підготовлено понад 70 тисяч фахівців для галузі, 10 докторів наук і понад 100 кандидатів наук. 

 

Новини

Сайт приймальної комісії

Фотогалерея

Сайт приймальної комісії
Лекция доц Никитчиной Т спірантура Ми на Масляній Викладачі Дисципліни заочна форма Вітаємо на сайті Город профессий Інститут культури Напоминаем! Прийом документів до ОН ХТ Международный форум Магістратура График консультаций Підручники 20 квітня День кафедри Приглашаем на праздник! Обучение в Европе Патенти Увага конкурс! Приемная комиссия 2013 С Новым годом! Дисципліни робота гуртків Праздник тыквы Практика фото День космонавтики Виктория Публікації кадемии ТЕРМІНОВО! Дисертації Розробки Дороздов лександр Ильич Виховна робота Семинар Приглашаем на обучение Студенческая конференция До уваги абітурієнтів! Вітаємо зі святом! Конкурс ! С Днем студента! Новий напрямок Про спеціальність Гричишина лла Ивановна С 8 Марта! Студентам Лабораторії кафедри Історія кафедри Ночь открытых дверей Наукова робота студентів аспирантам Новини ВНИМ НИЕ Фотогалерея Прими решение Безусов натолий Тимофеевич Методичні посібники Бакалавру Поездка в с Дальник ADMIN День кафедры 9 апреля Вітаємо з 1 Вересня! Весенние нитраты Вечер открытых дверей Слово завідуючого Практика 2013 Підготовчі курси Ярмарка вакансий Прийом 2016 День кафедры состоялся Монографії магистрам Графік консультацій Южный Ильева Елена Сергеевна Правила прийому в ОН ХТ 2015 році Экскурсия по факультету Методичні матеріали Поспішайте! Меню Практика День кафедры 2017 С ПР ЗДНИКОМ ! С Днем рождения Одесса! ОН ПТ приглашает Мы обновились Працевлаштування Поздравляем с 1 сентября Барбекю-шоу Наші випускники
/*
*/