Положення про кафедру (перегляд)

 

Кафедра технології консервування була заснована в 1931 року, коли після низки організаційних перебудов відбувся перший випуск Одеського інституту харчової промисловості, який знаходився в центрі р. Одеси на вулиці Петра Великого, 1/3 (нині вул. Дворянська). Випускниками цього року були А. Н. Мальський – майбутній проректор з наукової роботи, зав.. кафедри процесів і апаратів, д. т. н., професор, і Б. Л. Флауменбаум – д. т. н., професор кафедри.

Першим завідувачем кафедри був видатний інженер М. С. Гроссман, який брав участь в якості головного інженера проекту у створенні первістка першої п'ятирічки, одного з найбільших консервних заводів країни – заводу ім. 1 Травня в р. Тирасполі. Кафедра була нечисленною, провідними викладачами були С. Г. Ільченко і А. Ф. Фан-Юнг.

Післявоєнний період характеризується розквітом навчальної та наукової діяльності кафедри. Кафедру очолив С.Г. Ільченко – обдарований науковець і талановитий організатор вищої школи, що суміщав роботу зав. кафедрою з виконанням протягом ряду років обов'язків ректора Одеського технологічного інституту харчової і холодильної промисловості.

 Викладачами кафедри С.Г. Ільченко, А. Ф. Фан-Юнгом і Б. Л. Флауменбаумом у співдружності з професором А. Т. Мархом і провідними інженерами-керівниками промисловості були створені підручники для середніх спеціальних і вищих навчальних закладів по технології консервування харчових продуктів. Особливо активно працював у цьому напрямку А. Ф. Фан-Юнг, одноосібно та у співавторстві з іншими вченими написав понад 20 книг.

Глибокі дослідження процесів освітлення та фільтрування плодових соків лягли в основу докторської дисертації, виконаної професором А. Ф. Фан-Юнгом. Під його керівництвом захищено 13 кандидатських дисертацій. Науковою групою кафедри (Ф. В. Камінська, К. І. Ицковська, С. М. Бірюкова, Е. В. Давидова) виконані роботи на замовлення промисловості.

 Доктор технічних наук професор Б. Л. Флауменбаум очолив два наукових напрямки: біофізичну теорію соковіддічі при віджиманні плодів на пресах і теорію теплової стерилізації, засновану на біофізичних поглядах.

 Великий внесок в теоретичні і практичні аспекти цієї проблеми внесли учні Б. Л. Флауменбаума – 18 кандидатів наук, серед яких М. Е. Валявська, Е. Я. Тільних, Ст. Н. Сторожук, А. А. Титова, д. т. н Л. Б. Добробабіна.

Кафедра активно працювала над наданням практичної допомоги консервної промисловості, впроваджуючи у виробництво свої розробки в області стерилізації консервів. На кафедрі були дві госпрозрахункові лабораторії, в яких працювали висококваліфіковані наукові співробітники, що працюють в цій галузі понад 25 – 35 років. Одна з них у складі Л. А. Терлецькою, К. І. Курило, С. В. Островської, Т. А. Мушенко, В. А. Нікуленко, К. Е. Кисельової, Н.Х. Боровецкой і Е. А. Мелешко займалася розробкою та впровадженням нових параметрів стерилізації плодоовочевих консервів, а інша – у складі М. Е. Валявскої , Л. С. Каушанскої, Т. В. Тройго, К. Б. Добробабіної, Т. В. Демиденко та В. І. Зінченко – нових параметрів стерилізації консервів з гідробіонтів океанічного промислу.
Всього за цими двома напрямками під керівництвом Б. Л. Флауменбаума було захищено 50 дисертацій, у тому числі 5 докторських. Наукові результати опубліковані в більш ніж 500 статтях.

З 1966 році завідувати кафедрою став проректор з навчальної роботи професор Е. Г. Кротов.  Він очолив новий науковий напрямок – холодильну технологію харчових продуктів рослинного походження. В цій науковій галузі професор Кротів Е. Г. є провідним фахівцем в країні. Він автор двох підручників, понад 150 наукових статей, десятки методичних розробок та створених ним на кафедрі трьох навчальних лабораторій. Під його керівництвом захищено 11 кандидатських дисертацій.

Завдяки науковим роботам проф. Е. Г. Кротова і його учнів (доц. А. А. Бровченко, доц. Н.А. Федюніної, к. т. н. В. І. Плужникова, к. т. н. Е. Д. Вишневецького та ін.) інститут отримав право на підготовку інженерів-технологів, які спеціалізуються з холодильної технології харчових продуктів. У 1974 році відбувся перший випуск.

 З 1987 року став завідувати кафедрою доцент А. Т. Безусов, який захистив докторську дисертацію в галузі біотехнології в 1994 році. Прихід на кафедру такого фахівця дозволив розширити і доповнити традиційну наукову тематику кафедри. Наукові напрями, керівником яких є д. т. н., проф. А. Т. Безусов, пов'язані з використанням ферментів в технології консервування харчових продуктів; створенням енергозберігаючих технологій переробки томатів та виробництва концентрованих фруктових консервів; розробкою технології ферментованих продуктів з плодово-ягідної сировини і гідробіонтів; проблемою збереження біологічно активних речовин при переробці плодоовочевої сировини в консервовані продукти; новими технологіями виробництва пектинів і науковими основами створення і виробництва широкого асортименту пектинвмісних плодово-ягідних консервів лікувально-профілактичного призначення.


 За останнє десятиліття кафедрою підготовлено 22 кандидати наук і 3 доктори наук (Л. Н.Тележенко, Л. Б. Добробабина, А. К. Д᾽яконова).

Всього на кафедрі за 80 років підготовлено понад 70 тисяч фахівців для галузі, 10 докторів наук і понад 100 кандидатів наук. 

 

Новини

Сайт приймальної комісії

Фотогалерея

Сайт приймальної комісії
Дисертації С Новым годом! Планшет выигрывай! Харчових технологій Про спеціальність Весенние нитраты Методичні матеріали аспирантам Прийом 2016 Приглашаем на праздник! Вітаємо на сайті Конкурс ! Виховна робота Лекция доц Никитчиной Т Проняков ндрей Сергеевич Графік консультацій Приемная комиссия 2013 Палвашова нна Игоревна Підручники Практика фото Дисципліни Прийом документів до ОН ХТ День кафедры 9 апреля Лабораторії кафедри Новий напрямок Город профессий Ночь открытых дверей Монографії Оновлення сайту Ярмарка вакансий Вечер открытых дверей Праздник тыквы Викладачі Фотогалерея Вітаємо зі святом! кадемии ОН ПТ приглашает Практика Прими решение С Днем рождения Одесса! Напоминаем! Обучение в Европе Слово завідуючого График консультаций Ильева Елена Сергеевна Студентам Методичні посібники Меню С ПР ЗДНИКОМ ! Публічна інформація Экскурсия по факультету ХТ запрошує на FoodRace Наші випускники Дороздов лександр Ильич Публікації Конференції 20 квітня День кафедри Розробки Бакалавру Правила прийому в ОН ХТ 2015 році Вітаємо з 1 Вересня! Інститут культури Підготовчі курси Контакти Южный магистрам Магістратура спірантура ТЕРМІНОВО! День космонавтики П Р О Г Р М ЯРМ РКУ В НСІЙ Працевлаштування Барбекю с ОН ПТ Приглашаем на обучение С Днем студента! Международный форум Барбекю-шоу Виктория Безусов натолий Тимофеевич Патенти Увага конкурс! Поездка в с Дальник Мы обновились Дисципліни заочна форма Студенческая конференция
/*
*/