Наукові школи та напрями 

Кафедра технології консервування була заснована в 1931 р., коли після низки організаційних перебудов відбувся перший випуск Одеського інституту харчової промисловості, який знаходився в центрі м Одеси на вулиці Петра Великого, 1/3 (нині вул. Дворянська).

***

Наукові розробки кафедри «Наукові основи збереження біологічно активних речовин в технологіях переробки фруктів і овочів» – докторська дисертація Тележенко Л.М. (2004 р) дозволило відкрити нову спеціальність «Технологія харчових продуктів оздоровчого і профілактичного призначення» (2004 р). Під керівництвом професора, д.т.н. Тележенко Л.М. по даній тематиці захищено 4 кандидатських дисертації.

Значним вкладом в розвиток технології консервування продуктів стала науково-дослідна робота Дьяконової А.К. Захищена докторська дисертація (2008 р) «Наукові основи технології консервованих продуктів з використанням структуроутворювачів». По цій тематиці захищено 4 кандидатських дисертації.

За науково-практичними розробками науковців кафедри в 1991 році відкрито нову спеціальність: «Технологія зберігання, консервування та переробки риби і морепродуктів». За цією спеціальністю підготовлена та захищена докторська дисертація Добробабіною Л.Б. на тему «Наукові основи комплекса технологій харчових продуктів із гідробіонтів». По цій тематиці захищено 3 кандидатських дисертації.

Створена на кафедрі наукова база і науковий потенціал дозволили впродовж десятиліть вести підготовку наукових кадрів вищої кваліфікації для вузів і НДІ, а також для низки зарубіжних країн: В'єтнаму (Нгуєн Ван Нбит, Фам Тхи Бе Нам, Нгуєн Ван Тхоа - кандидатська і докторська дисертації), Сірії (Джабер Аль Сааді, Хадат Бассам Махфуд), АРІ (Мохамед Аль Барі, Абд Ель Барі Шараф Ель Сайед Імам), НДРЕ (Махмуд Бін Махмуд Абдулла), Судану (Абдель Галіль дахм Алі), Нігерії (Габрієль Окафор), Гвінеї (Сангаре Абубакар), Колумбії (Белісаріо Асебедо), Мадагаскару (Ібрамджі Жером), Болгарії (Стоян Танчев, докторська).

Випускником кафедри є Президент Монголії Нацагийн Багабанді і м. Ківан Аднан, засновник і творець Арабського культурного центру «За справедливість і демократію».

З 2003 по 2010 р.р. кафедрою було підготовлено 22 кандидати наук, в тому числі 3 - для зарубіжних країн (Абдулазіз Абду Яхья Аббас, Ємен, 2007 г., Хасан Е. А. Рамадан, Палестина, 2009 г., Рейад Шамхі Алі, Ірак 2010 м) і 3 доктори наук (Л.Н. Тележенко, Л.Б. Добробабіна, А.К. Дьяконова), з виданням монографій:

Тележенко, Л.Н. Биологически активные вещества фруктов и овощей и их сохранение при переработке / Л.Н. Тележенко, А.Т. Безусов. - О.: Optimum, 2004 г. – 266 с.;

Добробабина, Л.Б. Современные технологии пищевых продуктов из гидробионтов / Л.Б. Добробабина, А.Т. Безусов. – О.: Optimum, 2008. – 322 с.;

Дьяконова, А.К. Сруктурообразователи в производстве консервиро-ванных продуктов / А.К. Дьяконова, А.Т. Безусов. – О.: Optimum. – О., 2006. – 249 с.

Захищена у 2014 р. докторська дисертація із вивченням впливу агроекологічних факторів вирощування на показники безпечності рослинної сировини та встановленням, що найбільш безпечна рослинна сировина, яка використовується у процесі виробництва продуктів для дітей, вирощується в західних та південних регіонах України Мазуренко І.К. «Наукові основи технологій консервованих продуктів для дитячого харчування лікувально-профілактичного призначення»

***

У 2011 р спеціальність «Технологія зберігання, консервування та переробки риби і морепродуктів» була об'єднана зі спеціальністю «Технологія зберігання, консервування та переробки м'яса» з переходом на відповідну кафедру ряду співробітників.

Кафедра технології консервування отримала нову назву - кафедра Біотехнології, консервованих продуктів і напоїв.

Безусов Анатолій Тимофійович з 1986 р є завідувачем кафедри «Технології консервування», перейменованої в 2012 р в кафедру «Біотехнології консервованих продуктів і напоїв».

У 1994 році захистив докторську дисертацію на тему «Біотехнологічні основи зберігання рослинної сировини з використанням аміаквмісних сполук» за спеціальністю 05.18.03. З 1995 року - професор кафедри «Технології консервування».

Є одним із керівників Наукової школи «Теорія і практика створення нових технологій харчових продуктів», відзначений державною нагородою України.

Отримано державну нагороду України.

Кількість захищених дисертацій: докторських – 4, кандидатських – 24.

Кількість отриманих патентів: 62.

Кількість публікацій: 653, з них монографій - 9, підручників - 7.

Під керівництвом проф. Безусова А.Т. захищено 4 докторських та 24 кандидатських дисертацій за спеціальностями: «Технологія консервованих і охолоджених харчових продуктів» та «Біотехнологія», у співавторстві видано підручники:

1. Органическая химия. Упражнения, задачи и методы контроля: учеб.-метод. пособие / М.С.Дудкин, В.Е.Старичкова, Н.С.Скорнякова, И.С.Казанская, А.Т.Безусов. – К.:Вища шк.,1981. – 144 с. (гриф МОН).

2. Фізико-хімічні і біологічні основи консервного виробництва: підруч. / Б.Л.Флауменбаум, А.Т.Безусов, В.М.Сторожук, Г.П.Хомич. – О.,2006. – 400 с. (гриф МОН).

3. Технологія консервованих продуктів. Лабораторний практикум [Текст] / А. Т. Безусов, Я. Г. Верхівкер, В. М. Сторожук, Т. І. Нікітчіна та інші // Навчальний посібник – Одеса: Освіта України, 2017. – 190 с.

Кандидатські дисертації захищені під керівництвом проф. Безусова А.Т.:

1. Хоміч Галина Панасівна «Вишукування способів попередження кристалічних помутнінь в натуральних і концентрованих виноградних соках і напоях» (1990 г);

2. Хаддад Бассам Махфуд «Розробка технології низькометоксильованого пектину для отримання консервованих драглеподібних продуктів» (1993 г);

3. Білоконь Тетяна Іванівна «Розробка технології пектинового концентрату та консервованих продуктів на його основі» (1995 р);

4. Столярова Тетяна Василівна «Розробка технології консервованих харчових продуктів з використанням природних підсолоджувачів»(1995 р);

5. Коваленко Олексій Володимирович «Технологія препарату пектинметилестерази томатів» (1997 р);

6. Коваленко Олена Олександрівна «Розробка технології концентрування вишневого та абрикосового соків методом блочного виморожування» (1997 р);

7. Бочарова Оксана Володимирівна «Розробка технології фруктово-овочевих нектарів стабільної консистенції» (1998 р);

8. Дубова Г.Є. Розробка технології сливового та черносмородинового соків з використанням методу центрифугування (2001 р.)

9. Мельнічук Оксана Євстахівна «Розробка енергозберігаючих технологій виробництва варення» (2003 р);

10. Паламарчук Ганна Станіславівна «Удосконалення технології розсільного заморожування риби» (2005 р);

11. Федосова Катерина Сергіївна «Розробка технології консервування водяного горіха» (2005 р);

12. Мазуренко Ігор Костянтинович «Удосконалення технології виробництва концентрованих томат-продуктів» (2006 р);

13. Холодний Леонід Павлович «Розробка технології лактоферментованих овочевих консервованих продуктів» (2007 р);

14. Суткович Тетяна Юліанівна «Удосконалення технології яблучного соку з використанням вакууму» (2007 р);

15. Абдулазіз Абду Яхья Аббас «Отримання та використання глюкозидази в технології харчових продуктів» (2007 р);

16. Саркісян Ганна Овсепівна «Розробка технології виноградного соку з високим вмістом фенольних сполук» (2009 р);

17. Саламатіна С.Є. Розробка технології зберігання овочів в розчинах хлоридів при виробництві маринадів (2009 р);

18. Хассан Е.А. Рамадан «Удосконалення способу виділення рослинних ліпаз та їх застосування в технології харчових продуктів» (2009 р);

19. Райад Шамхі Алі «Удосконалення технології виробництва консервованого зеленого горошку» (2010 р);

20. Устенко І.А. «Розробка технології фруктових і овочевих наповнювачів» (2011 р);

21. Сапожнікова Н.Ю. «Удосконалення технології виробництва концентрованого пюреподібного яблучного напівфабрикату» (2012 р) ;

22. Ліганенко М.Г. Розробка технологій функціональних консервованих інгредієнтів з яблучних вичавок (2013);

23. Зубкова К.В. «Розробка технології овочевих соків і напоїв з підвищеним вмістом γ-аміномасляної кислоти» (2013);

24. Кузнецова К.Д. Розробка технології хлорофілвмісних консервованих продуктів з листових овочів (2014).

Сучасні напрямки наукової діяльності кафедри:

-          Проблеми технології стерилізованих консервів;

-          Пектинові речовини фруктів: отримання, властивості, використання, за цією тематикою захищено 6 кандидатських дисертацій та 2 докторські дисертації:

  1. Хаддад Бассам Махфуд. Разработка технологии низкометоксилированного пектина для получения консервированных желеобразных продуктов. Текст: дис. канд. техн. наук: 05.18.13 // Хаддад Бассам Махфуд. - Одесса, 1993. –126 с.
  2. Палвашова, А И. Разработка технологии осветления яблочного сока пектиновыми кислотами. Текст: дис. канд. техн. наук: 05.18.13 // А.И. Палвашова. - Одесса, 1994.- 167 с.
  3. Белоконь, Т.И. Разработка технологии пектинового концентрата и консервированных продуктов на его основе. Текст: дис. канд. техн. наук: 05.18.13 // Т.И. Белоконь.- Одесса, 1995. - 182 с.
  4. Коваленко, А. В. Технология препарата пектинметилэстеразы томатов. Текст: дис. канд. техн. наук: 03.00.20 // А. В. Коваленко. – Одесса, 1997. – 149 с.
  5. Паламарчук, А.С. Совершенствование технологии рас сольного замораживания рыбы. Текст: дис. канд. техн. наук: 05.18.04 // А.С. Паламарчук. - Одесса, 2005. - 245 с.
  6. Дьяконова, А.К. Научные основы технологий консервированных продуктов с использованием структурообразователей. Текст: дис. канд. техн. наук: 05.18.13 // А.К. Дьяконова. - Одесса, 2006. - 385 с.
  7. Добробабина, Л.Б. Научные основы комплекса технологий пищевых продуктов из гидробионтов. Текст: дис. канд. техн. наук: 05.18.16 // Л.Б. Добробабина. - Одесса, 2008. - 362 с.
  8. Устенко, И.А. Разработка технологии фруктовых и овощных наполнителей. Текст: дис. канд. техн. наук: 05.18.13 // И.А. Устенко.- Одесса, 2011. - 265 с.
  9. Сапожнікова, Н.Ю. Удосконалення технології виробництва концентрованого пюреподібного яблучного напівфабрикату. Текст: дис. канд. техн. наук: 05.18.13 // Н.Ю. Сапожнікова.- Одесса, 2012. - 168 с.
  10. Ліганенко, М.Г. Розробка технологій функціональних консервованих інгредієнтів з яблучних вичавок. Текст: дис. канд. техн. наук: 05.18.13 // М.Г. Ліганенко. - Одесса, 2013. – 211 с.

Готується до захисту докторська дисертація: Нікітчіна Т.І. Розробка наукових основ біотехнології модифікації пектинових речовин та консервованих продуктів на їх основі.

-                   Метаболітична інженерія в консервній галузі: механізм утворення біогенних амінів, ферментативна модифікація пектинових речовин рослинної сировини.

Дослідження саме за цими напрямками продовжує нове покоління аспірантів і докторантів кафедри.

Новини

Сайт приймальної комісії

Фотогалерея

Сайт приймальної комісії
аспирантам Практика фото Практика 2013 Меню Новий напрямок День космонавтики Публічна інформація Лекция доц Никитчиной Т Поздравляем с 1 сентября Напоминаем! Приглашаем на обучение Правила прийому в ОН ХТ 2015 році Історія кафедри робота гуртків Дисертації Международный форум Викладачі Барбекю с ОН ПТ Поездка в с Дальник ВНИМ НИЕ С 8 Марта! С Новым годом! Вітаємо з 1 Вересня! Новини Фотогалерея Приемная комиссия 2013 День кафедры 2017 Палвашова нна Игоревна Контакти Ярмарка вакансий Наші випускники Слово завідуючого Методичні матеріали Гричишина лла Ивановна Прийом документів до ОН ХТ Безусов натолий Тимофеевич П Р О Г Р М ЯРМ РКУ В НСІЙ Наукова робота студентів Семинар Патенти Вітаємо на сайті Працевлаштування С Днем рождения Одесса! Дороздов лександр Ильич Южный Конференції Магістратура Ми на Масляній Праздник тыквы Розробки Проняков ндрей Сергеевич Приглашаем на праздник! Планшет выигрывай! Ильева Елена Сергеевна Виховна робота До уваги абітурієнтів! Город профессий Дисципліни Вечер открытых дверей ОН ПТ приглашает Обучение в Европе Вітаємо зі святом! Про спеціальність Методичні посібники Экскурсия по факультету С ПР ЗДНИКОМ ! магистрам Поспішайте! Студентам Дисципліни заочна форма Файлообмінник С Днем студента! 20 квітня День кафедри Бакалавру Лабораторії кафедри Публікації День кафедры 9 апреля Студенческая конференция Практика Графік консультацій Прими решение Монографії ADMIN
/*
*/